Vydať sa cestou gastronómie nie je ľahké, no ak budete úspešný a svoj plán dotiahneme do konca, môžete si povedať, že to stálo zato. Dnes si už oveľa častejšie doprajeme kávu či jedlo vonku, mimo našich domov. Viac sa stretávame s priateľmi, viac cestujeme, viac nás láka spoznávať nové prevádzky. Ak aj vás láka cesta k úspešnému biznisu a uvažujete nad tým, otvoriť si vlastnú kaviareň, máme pre vás niekoľko cenných rád. V prvom rade je potrebné krok po kroku vypracovať váš podnikateľský plán kaviareň, ktorý dá celému vášmu nápadu koncept. Na základe neho totiž potom môžete vaše podnikanie rozvíjať do podoby, ktorá bude pre vás prijateľná.
 terasa u kavárny

Začiatok podnikania je vždy rozhodujúci

 
Určite máte vo svojom okolí neúspešných podnikateľov, ktorí svoje podnikanie zabalili už v zárodku, alebo sa im síce podnikanie podarilo rozbehnúť, avšak po pár mesiacoch to zabalili. Vyhnite sa aj vy začiatočníckym chybám! Medzi najčastejšie chyby, ktorých sa začínajúci podnikatelia dopúšťajú, patrí jednoznačne nedostatočne vypracovaný podnikateľský plán kaviarne. Ide o dokument, v ktorom je nutné rozpracovať všetky body vášho podnikania. Od financovania, cez priestory, personálne zabezpečenie, hygienu, až po jedálny a nápojový lístok. V prvom momente sa môže zdať, že nejde o nič rozsiahle, opak je však pravdou. Až pri samotnej realizácii podnikateľského plánu kaviarne zistíte, či ste v ňom obsiahli naozaj všetko, čo bolo nutné. Snažte sa premyslieť všetko potrebné a prísť aj na možné alternatívne riešenia v prípade, že by plán A nevyšiel. 
 

Poloha kaviarne je nesmierne dôležitá!

 
Ide o častokrát podceňovaný bod podnikateľského plánu kaviarne, avšak lokalita je presne to, na čom mnohé kaviarne stroskotajú. Myslíte si, že vaša kaviareň bude nonstop preplnená, pokiaľ ju umiestnite do málo frekventovanej ulice? To asi ťažko. Skúste radšej nájsť priestor v centre mesta, kadiaľ sa dennodenne premelie veľké množstvo milovníkov kávy či ľudí ponáhľajúcich sa za pracovnými povinnosťami, ktorí si nutne potrebujú kúpiť kávu do ruky. Okrem iného by však vaša kaviareň mala ohúriť aj ponukou kávy a celkovým dizajnom priestoru. Prineste na trh niečo nové, čo ľudí zaujme a radi sa k vám opäť vrátia.šálek  kávy
 
Potrebujete pomôcť a poradiť s podnikateľským plánom kaviarne? Obráťte sa na profesionálov v oblasti podnikania a kliknite na webovú stránku http://www.ikelp.sk/.