Tradičný spôsob ukladania ovocia na misku skúste dať bokom a vlastnými rukami si vyrobte stojan v podobe stromčeka, na ktorý jablká či iné ovocie podobnej veľkosti naaranžujete. Vzhľadom na to, že v tejto polohe bude mať ovocie viac voľnosti, bude vám vďačné a vydrží čerstvé oveľa dlhšie. Okrem toho vám tento stojan ušetrí aj miesto na stole. Podľa toho, pre akú veľkosť stromčeka sa rozhodnete, zvoľte aj hrúbku a tvar materiálu.

Navrhovaný typ stojana vás vyjde asi na 29 eur, a jeho využitie je celoročné.

vrtačka

K práci budete potrebovať:

-drevenú dosku s minimálnymi rozmermi 240x240mm hrubú 17mm, 1ks

-drevené tyče priemeru 10mm a dĺžky 900mm, 2ks
-drevenú tyč priemeru 15mm a dlhú 900mm, 1ks
-lepidlo na drevo
-epoxidové lepidlo
-viazací drôt hrúbky 18mm
-tónovacie farby rôznych odtieňov
-bielu farbu
-priamočiaru pílu
-vŕtačku
-brúsny papier
-štetce, ceruzky

jablka
 
Postup práce:

  • Najprv si na drevenú dosku nakreslíme kruh, ktorý má priemer 24cm. Na presné zobrazenie môžete použiť niektorý z kuchynského náradia.
  • Nakreslený kruh potrebujeme do dosky vypíliť, použijeme na to priamočiaru pílu a tenší pílový list.
  • Pomocou brúsneho papiera zaoblíme ostré hrany dosky.
  • Z drevených tyčí si napílime kúsky rôznych dĺžok (8-21cm) a najhrubšiu hlavnú tyč dĺžky 34cm. Všetky konce na tyčiach zaoblíme brúsnym papierom.
  • Pod určitým uhlom do hlavnej tyče navŕtame otvory hrúbky 10mm.
  • Viazací drôt ohneme do tvaru kruhu podľa rozmeru menšej šálky a skúsime naň položiť jablko, či cez neho neprepadne.
  • Drôty, presahujúce kruhy, odstrihneme s rezervou v dĺžke 3 až 5 cm.
  • Do tenších tyčí, v ktorých budú osadené kruhy, vyvŕtame primerane hlboké diery na hrúbku drôtu a ak v nich držia pevne, tak ch aj prilepíme.
  • Do dier, ktoré sme navŕtali do hrubej tyče, nanesieme lepidlo a do nich vkladáme menšie tyče.
  • Silnejším lepidlom prilepíme drôtené kruhy dostatočne pevne, aby ich váha jabĺčka neotočila.
  • Nakoniec celý stojan natrieme farbou. Ak ho nechceme nechať v bielej, tak si farebné odtiene namiešame sami.

5.0
01