Vo svete, kde vládne moderná chémia, je takmer všetko dochutené a prifarbené. Zmesy, ktoré sa na to používajú, sú niekedy naozaj prekvapivé. Počuli ste napríklad už o fialovej mrkvovej šťave?

zelenina
 
50 odtieňov mrkvy
 
★      Fialová mrkva zrejme nie je zeleninou, s ktorou by ste mali veľké skúsenosti, zrejme ste o nej ani nepremýšľali. Obsahuje antokyaníny a je zvyčajne korenistejšia.
★      Najobľúbenejšou a najbežnejšie pestovanou odrodou je sladká oranžová mrkva, obsahujúca ß-karotén a lykopén.
★      Sfarbenie žltej mrkvy je podmienené luteínom a xantofylmi.
★      Biela mrkva je najstaršou nekríženou variantou, ktorá je chrumkavejšia a ešte sladšia ako vyšľachtená oranžová mrkva.
 
Vráťme sa k fialovej mrkve a antokyanínom. Toto farbivo, ktoré obsahuje, nájdete aj v čučoriedkach, čiernej ryži, repe a iných plodinách. Pôsobia ako antioxidanty, čo im otvorilo bránu potravinárskeho priemyslu, a v závislosti na tom, z akého zdroja pochádzajú a aké je ich chemické zloženie, sfarbia zmes na červeno, modro alebo fialovo. V celej Európe sú používané ako prírodné potravinárske farbivá. Fialovú mrkvu nájdete aj v produktoch, ktoré s ňou nemajú nič spoločné a kde by ste ju vôbec nečakali, napr. v ovocnom jogurte.
 
Výrazná čerstvá chuť zo skúmavky
 
Laboratóriá, ktoré zamestnávajú vedcov na vývoj chutí a vôní pre potravinársky priemysel, sú totožné s tými, ktoré produkujú drahé parfumy. Počas testovania štiepili pomarančové výťažky a oleje na jednoduché látky dovtedy, kým neextrahovali jednotlivé chemické látky.
Špecialisti na chute objavili, že jednou z mnohých získaných látok je etylbutyrát, ktorého vôňu si spájame s čerstvo odšťavenými pomarančmi, a tak ho výrobcovia často pridávajú do svojich pomarančových džúsov.

laboratoř
 
Nebuďte šokovaní
 
Takmer každý výrobok, ktorý vezmete pred naservírovaním do ruky, má v zložení zaradené aspoň jedno až dve prekvapenia, ktoré nám spestria gurmánsky zážitok. Nehádžte preto všetko do koša. Napriek častým varovným správam a diskusiám o pridávaní rôznych látok do potravín, je väčšina z nich dlhodobo testovaná a neškodná. Bez ohľadu na to či ich milujete alebo nenávidíte, musíte uznať, že je ich použitie naozaj všestranné, v niektorých prípadoch až geniálne!