Ochranná známka je zárukou kvality a tradície. Produkty, ktoré majú ochrannú známku sú zároveň aj reprezentatívnym tovarom krajiny, z ktorej pochádzajú. České pivá, taliansky olivový olej, maďarský uherák,…množstvo potravín, ktoré poznáme a očakávame od nich tradičnú kvalitu. Vďaka ochrannej známke sa žiadneho nemilého prekvapenia nedočkáme. A keď si napr. našu bryndzu kúpime v Nemecku tak bude mať takú istú chuť ako u nás. Nebude to žiadna napodobenina syru, bude to naša pravá slovenská bryndza.

trdelník

Slovensko okrem mliečnych výrobkov (prevažne z ovčieho mlieka) vyrába aj iné produkty, ktoré môžu hrdo nosiť ochrannú známku. Nie len bryndza, ovčí syr či oštiepok, ale aj mäsové a iné výrobky z našich končín sú reprezentatívnou vzorkou našej gastronómie.

Skalický trdelník– sladká pochúťka, ktorá rozvoniava na široko- ďaleko. Pečivo v tvare dutého valca je posypané mletými orechmi, alebo mandľami a po upečení sa ešte posype cukrom s vanilkovým cukrom.

Bratislavský rožok– ďalšia sladká pochúťka s ochrannou známkou. Rožky plnené makom, alebo orechmi pozná asi každý Slovák.

ječmen

Levický slad– je to slad plzenského typu. Jačmeň na výrobu tohto sladu sa dopestuje len vo vymedzenej oblasti. Slad z jačmeňa dopestovaného na inom území už tento názov nosiť nesmie.

Špekáčky, Spišské párky, Lovecká saláma a Liptovská saláma– tieto produkty máme zaregistrované spolu s Českou republikou (možno je tomu tak pre našu spoločnú minulosť) Vyrábajú sa v oboch štátoch podľa rovnakej receptúry. Takže naša Lovecká saláma by mala chutiť tak isto ako saláma kúpená v Českej republike a naopak. Spišské párky a Lovecká saláma sú z bravčového mäsa. V Liptovskej saláme a špekačkách nájdete bravčové aj hovädzie mäso.

vlajka

Žitavská paprika– tento produkt patrí medzi koreniny. Ide o mletú červenú sladkú papriku. Tento názov môže mať len mletá paprika, ktorá sa dopestovala v oblasti Podunajskej nížiny. Nie len oblasť, ale aj jej špeciálna pozberová úprava boli dôvodom na zaobstaranie ochrannej známky.

Naše tradičné potraviny
Ohodnoťte příspěvek