Nie je pravda že:
 
Za Vaše kazy môžu zlé gény.           Zdediť zubný kaz, ako chorobu prakticky nejde, je to mýtus. Príčinou zubného kazu je predovšetkým zubný plak, ktorý je nutné pravidelne odstraňovať.
 
V tehotenstve sa kazia zuby viac.      Zubný kaz nevznikne bez zubného plaku, čistý zub sa nekazí ani v tehotenstve. Tvrdenie mamičiek, že prišli o zuby v dôsledku toho, že im dieťa odobralo veľa vápnika, sa nezakladá na pravde.
 
Mliečne zuby nemá cenu intenzívne čistiť.              Zuby malých detí sú obzvlášť náchylné k tvorbe zubného kazu. Stav dočasných mliečnych zubov výrazne ovplyvňuje, ako budú vyzerať potom zuby stále. Pri predčasnej strate dočasných, mliečnych zubov hrozí navyše aj ortodontická anomália, teda následné nosenie zubného strojčeka.
 
Čím tvrdšia kefka, tým, účinnejšia hygiena.            Kefka by rozhodne nemala byť príliš tvrdá, pretože by mohla poškodiť ďasná. Avšak ani opačný extrém nie je žiadúci. Extrémne mäkké kefky majú zase malú čistiacu účinnosť.
 
Cena pasty odráža jej účinnosť.       Podstatné je, aby pasta obsahovala fluór. Cena zubnej pasty nie je pritom pre úspech ústnej hygieny rozhodujúca. Dôležitá je dobrá zubná kefka, správna technika čistenia a dostatočná doba čistenia. Niektoré zubné pasty prinášajú navyše ešte napríklad hojivé alebo antiseptické účinky.
 
Žuvačky vyťahujú zo zubov výplne.             Hoci mnoho ľudí vníma žuvačky ako ničiteľa plomb, vo skutočnosti sú naopak veľmi prospešné. Žuvačka vytiahne len úplne nevyhovujúcu plombu, ktorá už nedrží, je prasknutá alebo sa pod ňou robí kaz. Navyše žuvanie žuvačiek bez cukru zvyšuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú zmyť zo zubov zvyšky jedla.
 
Čistenie je vhodné ihneď po každom jedle.             Kyseliny v potrave, najmä potom kyslé ovocie, ale tiež napríklad džúsy a kolové nápoje, naleptávajú zubnú sklovinu. To najhoršie čo môžete urobiť po konzumácii ovocia alebo pomaranča si vyčistiť zuby. Naleptanú zubnú sklovinu môžete čistením naopak skôr poškodiť. S čistením po jedle radšej dobrú polhodinku počkajte.

Summary