Tento cukor patrí do kategórie cukrov, ktoré sú najjednoduchšou formou cukrov – teda medzi monosacharidy. Je telom spracovávaný a v podstate sa okamžite premieňa na energiu a to bez toho aby akokoľvek zaťažoval trávenie.

borůvky
 
Pozitíva
 
– tým, že dodáva telu energiu je vhodné ho použiť práve po fyzickej námahe a to práve z dôvodu, že telu poskytne potrebnú energiu a tak odbúra únavu, respektíve pomôže organizmu sa zotaviť
 
– ak máte zdravotné problémy a váš organizmus odmieta potravu – teda máte problém s nechutenstvom a nechutí vám absolútne žiadne jedno, v tom prípade je tento cukor vhodné si zaobstarať lebo dokáže zatočiť práve  nechutenstvom
 
– ako sme už spomínali, okamžite sa mení na energiu, ktorú organizmus spotrebúva a teda neprechádza zložitým procesom trávenia, ale naopak tráviaci trakt vôbec nezaťažuje
 
– tak ako je prospešný po fyzickej aktivite, tak vám dokáže podať pomocnú ruka aj vo chvíli, keď vykonávate nejakú namáhavú činnosť a to z toho dôvodu, že okamžite poskytne energiu, ktorá vám chýba
 
– nie len vaše svaly budú mať viac energie, ale rovnako tak i pamäť a sústredenie budú lepšie pracovať
 
Negatíva
 
– ak prijmete hroznový cukor, ktorý obsahuje glukózu pred tréningom tak sa po tréningu nečudujte, že váš výkon bol nižší ako obvykle
 
– a teraz pozor! Ak budete tento cukor konzumovať príliš často, môže sa stať, že vás to doženie až k vzniku cukrovky a preto dbajte na to ako často si ho dáte
 
– váš krvný cukor vám príliš vďačný nebude – hroznový cukor vám ho totiž rozkolíše čo bude viesť k pocitu vlčieho hladu a vy zjete čo vám príde pod ruku
 
– vášmu inzulínu sa zvýši hladina a to povedie až k ukladaniu kalórií, ktoré nebude bežné, ale naopak sa výrazne zvýši a vy začnete priberať

hrozny
 
Kedy teda konzumovať hroznový cukor aby sme nepribrali?
 
Najlepšie je konzumovať ho buď pred tréningom alebo hneď po ňom. Prečo? Počas tréningu potrebujete energiu a on vám ju okamžite dodá a teda všetky látky spotrebujete. Samozrejme ak nepociťujete počas tréningu únavu alebo slabo pracujúce svalstvo tak je lepšie hroznový cukor vynechať. Čo sa týka užitia po tréningu, vysvetlenie je jednoduché. Po ukončení fyzickej námahy vaše svalstvo ešte stále pracuje a teda sa látky, ktoré sa v hroznovom cukre nachádzajú okamžite premieňajú na energiu, ktorá je následne hneď spotrebovaná.
 
Nie je to cukor zdraviu škodlivý. Musíte však vedieť ako ho užívať a hlavne ako často. Preto ak si budete na to dávať pozor tak vám bude dobrým pomocníkom. Treba však s mierou.